Хайку Двор

Магическата сила на дряна

Ефирна сутрешна мъгла, тъмни сенки на оголени дървета, а сред тях разцъфнал дрян!

Чрез него изгрява пролетното слънце, в малките жълти съцветия. Тези ароматни топчета разкриват не само своята светлина, но и интересна информация. Те са съвкупност от малки цветчета с по 4 чашелистчета, 4 венчелистчета и 4 тичинки. Ботаническа подробност, от която можем да извлечем посланието на първото за годината цъфтящо дърво. Числото 4 изразява справедливост, стабилност във физическия свят, страдание, служене. Когато погледнем цветчето в неговата цялост, т.е. съберем или умножим трите 4ки, получаваме 12- кръговрат, завършване на еволюцията, или 64- шестицата добавя илюзия, движение и промяна, но сборът на двете цифри е 10- начало на следващ етап. А чрез жълтият цвят се излъчват честотите на мъдростта, интелекта, жизнеността, желанието за действие, волята. И какво по-подходящо за първото дърво, което разцъфва- хей, старото окапа и се трансформира, продължаваме нататък с нови сили и по-мъдри!

В космогонията на старите българи, първото нещо (цвят, човек, буква, ден), началото е винаги на границата между познатото и мистериозното непознато, вълшебното. То позволява да надникнем за кратко в бъдещето. В своите ключови празници, българинът е отзнаменувал този преход като чрез различни ритуали се е старал той да е по-безболезнен и да покани добрата съдба, не само за семейството, но и за общността. В много от тези ритуали ключова роля има  дрянът, защото е устойчив на неблагоприятни условия и притежава жилава и здрава дървесина. Вярвало се е, че чрез контакта с него тези качества се пренасят и на човека. Така дрянът се превръща в посредник на здраве, дълголетие и късмет.

Малкото ни дрянче с настроение

Ето и някои примери:

Новата година, според стария български календар, започва на зимното слънцестоене- Еднажден. Тогава се е празнувало раждането на новото слънце или Млада Бога. Тогава малките момчета, въплъщение на това младо зараждащо се слънце, са сурвакали по-възрастните с дрянова клонка с пъпки, на която са правили три кръга: най-долният бил и най-големия, символ на Земята и материалния свят, и като такъв се украсявал най-много със сушени плодове, шарени конци и други символи на плодородието. Вторият, по средата, символизирал душата, човешки свят и също се украсявал. Третият, най-малкия, символизирал Небето, духовния свят и не се украсявал. Сурвакането или потупването с тази дрянова клонка имала за цел да пренесе върху нас това триединство и така да се хармонизираме и заредим със сила и живот за следващата година. В тази връзка, често се е използвала и дряновицата- тояга, с която да наредят палавите и непослушните:„Ей сега ще видиш като взема дряновицата“, или  да те синхронизирам, че нещо си излязъл извън строя 🙂 След сурвакането, дряновицата се хвърляла в река, забождала се е на покрива или се забивала в пчелина за повече мед.

Понякога третият кръг е бил заместван от ябълка

Знаем, че по Коледа се прави баница с късмети с дрянови пъпки за здраве (защото дървото е здраво и жилаво), освен това и кръглата им форма допринася за усещането на завършеност, цикличност, пълнота, новото Слънце. На този ден се е гадаело за здраве като пъпките се наричат на съответните хора и се хвърлят в огъня. Ако пукат, на добре е, но ако започнат да пушат или почернеят- ами, повече пост и молитви.

Такава практика имахме и в нашето семейство, старателно се наричаха различните пъпки и се описваха, падаше голямо търсене и сравняване по рисунката

На първи януари, жените си миели косата с вода, в която е бил потопен дрян, за да е здрава и блестяща.

На Сирница или Сирни заговезни, когато става предпролетното прочистване с огън, момците мятали запалени стрели от див дрян в двора на обичната мома като любовно послание- „горя по теб, и ти да гориш“, понякога буквално. Колко покриви и плитки са били подпалвани, но какво може да спре младежкия плам (удвоен от силата на дряна)…

Нататък по календара, на Гергьовден хората се опасвали с върбови или дрянови клонки против болки в кръста. А и за да придобият гъвкавост.

Дрянът се намесва и в сватбения ритуал. При подготовката на булката, косата й се разделяла винаги на път със сурова дрянова пръчка, и след това се сплитала на една или две плитки. Тестото за обредния хляб се разбърквало с различни уреди, които пазят и благославят- точилка, кавал, дрянова пръчка.

Не на последно място, един от атрибутите на лечителите-русалии била тояга от явор или дрян, украсена с метални дрънкулки. 

Магическата сила на дряна (Cornus mas) се крие не само в дървесината, от която са се правили и красиви дръжки на оръжия и музикални инструменти, но и в плодчетата- дренки. Продълговати и много стипчиви, зреят между август и октомври, когато стават рубинено-червени и по-ядливи. В древен Рим и Гърция ги мариновали зелени, както маслините.

Плодчетата са богати на пектин, захари, танини (откъдето идва и стипчивостта), минерали като калий, фосфор, калций, магнезий и желязо, салицилова киселина и витамини С и К. Консумирането им води до запичане, намаляване на температурата, прочистване на пикочните пътища, засилване на имунитета. Затова обикновена отвара от плодовете е чудесна при простуда, стомашно-чревни разстройства, камъни и песъчинки в бъбреците. Възстановява и алкално-киселинния баланс, ако има нарушение и там.

Поради своя специфичен вкус (стипчиво-сладък) и красив цвят, дренките са интересна добавка към ястия като пилаф със сушени плодове и към ракия. Отделно, от тях се правят сладка, сокове, сиропи, вино, компоти. Сушат се, а защо и да не се пекат- мисля, че ще са чудесни печени. Но основната ми мотивация тази година ще бъде приготвянето на ликьор от дренки. Приготвянето на такъв тип алкохолна напитка е празник сам по себе си, дегустацията е неговата кулминация. Технологията е подобна за всички видове, тук-там с известни специални елементи. Но, това което ще пробвам, е най-простия вариант: плодове до половината на голям буркан или шише, захар да ги покрие, чиста водка и на тъмно поне 3 седмици, ако не и месец. И тогава вече, магическата сила на дряна ще се усети в най-пълната си форма.  

Честита пролет и да виждаме повече магията около нас!

Дрян и пеперуди от Wil Taylor

Използвани източници: „Български ритуали за късмет“, Лилия Старева, КК „Труд“, 2016

„Колада- слънчевият календар на българите“, Спас Мавров, „Абагар“, 2020

Вашите размисли и допълнения

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function Smush\Core\Parser\str_contains() in /home/zengradi/public_html/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php:373 Stack trace: #0 /home/zengradi/public_html/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php(358): Smush\Core\Parser\Parser->sanitize_value('width') #1 /home/zengradi/public_html/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php(157): Smush\Core\Parser\Parser->is_safe('width') #2 /home/zengradi/public_html/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php(120): Smush\Core\Parser\Parser->get_element_attributes('<img width="114...', 'https://zengrad...') #3 /home/zengradi/public_html/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-page-parser.php(35): Smush\Core\Parser\Parser->get_elements_with_image_attributes('<!DOCTYPE html>...', 'https://zengrad...') #4 /home/zengradi/public_html/wp-content/plugins/wp-smushit/core/transform/class-transformer.php(53): Smush\Core\Parser\Page_Parser->parse_page() #5 /home/zengradi/pub in /home/zengradi/public_html/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php on line 373